Snoezelen in het Bio Vakantieoord

Even helemaal ontspannen

Snoezelen bij Bio Vakantieoord

Zin in een moment met weinig prikkels van buitenaf? Of gewoon omdat het even nodig is? In alle rust spelen en ontspannen tegelijk met alleen zintuiglijke materialen, dat kan in onze twee snoezelruimtes. De kleine ruimte is geschikt voor maximaal 3 personen en heeft een warme intieme sfeer.  In de grote ruimte is een ‘living surface’ waar je kind in zijn rolstoel virtuele vissen kan aanraken of met dolfijnen kan spelen, samen met broertjes of zusjes. Ook kun je er virtueel voetballen of ballonnen overgooien.

De vakantiebungalow Nemo heeft een eigen snoezelruimte. In Speedy Gonzales staat een mobiele snoezelkar met twee Hydro Flex waterstoelen. Verblijf je in een andere bungalow? Dan kun je bij ons ook een mobiele snoezelkar huren. Of probeer eens een Qwiek en projecteer de mooiste rustgevende beelden op het plafond van je bungalow!

Samen snoezelen. Dat kan bij Bio.

Even snoezelen met je kind? Reserveer een ruimte bij het Meeting Point.

Living Surface

In de kelder van het ketelhuis kun je met onze  'Living Surface' met elkaar een spectaculaire ervaring opdoen. Door middel van projectie wordt een virtuele wereld geschapen. Maar deze wereld is ook interactief. De projectie reageert op bewegingen van de mensen in de ruimte. Zo kun je zomaar gaan voetballen met een bal die er niet is. Of vissen vangen met een onzichtbare hengel!

Hoe het werkt

Sensoren registreren de bewegingen van de mensen die op of rondom het geprojecteerde beeld staan. Deze bewegingen leiden tot actie in het beeld en worden begeleid door geluid en muziek. Er zijn diverse effecten beschikbaar voor een verbluffend interactief speelveld.De Living Surface kan door begeleiders heel goed worden ingezet bij motorische oefeningen, bijvoorbeeld tijdens een revalidatie. De muziekeffecten op de interactieve vloer helpen bij de beloningsbeleving. Het wegduwen van een ballon leidt tot een muzikaal en visueel effect, en zet aan tot meer. De interactieve vloer wordt al gebruikt bij Alzheimer patiënten en diverse groepen met een enkele- of meervoudige beperking.

Wat is snoezelen?

Snoezelen is een ontspanningsgerichte activiteit waar met behulp van zintuiglijke prikkels een eigen belevingswereld geboden wordt. Het woord snoezelen is een samentrekking van twee Nederlandse woorden, namelijk snuffelen en doezelen. Snoezelen is dus een verzamelnaam, waar achter diverse elementen schuilgaan. Zo kan iemand met een ernstig meervoudige handicap in een sfeervolle, rustige omgeving met zachte achtergrondmuziek en gedempt licht in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier de omgeving beleven. Deze prikkelarme omgeving is door middel licht, geluid, tast en geur gericht op het gebruik van je zintuigen. Vanuit jarenlange ervaring is duidelijk geworden dat iemand met een ernstig meervoudige handicap in staat is in een dergelijke omgeving een zekere selectie toe te passen, al dan niet met hulp. De praktijk is meestal zo dat er een helpende hand nodig is.

In de snoezelruimte is onder meer een waterbed en een tastruimte. Tastobjecten nemen in een snoezelruimte een belangrijke plaats in. De aanwezigheid van spiegelvlakken vergroot de ruimtelijke werking en geeft een extra dimensie aan de ruimte.  In de kamer staat de visuele ervaring centraal. De gehele ruimte kan worden gezien als een groot projectievlak waar op verschillende vlakken kan worden geprojecteerd. Als dit gebeurt op bijvoorbeeld witte kunststofbollen geeft dat steeds andere resultaten. Het beeld lijkt af te buigen en dit geeft een soort driedimensionaal effect. Ook de vloer en het plafond doen dienst als projectievlak, net als het eigen lichaam. Fiberglaslampen, fluoriderende gordijnen, spiegels met fluoriderende materialen en spiegelbollen kunnen het visuele effect nog meer vergroten. Een wand met glasvezelsnoeren die in verschillende kleuren oplichten zorgen voor een "waterval" van licht.


IBAN: NL93 INGB 0000 0060 09