Het concept van een vakantie op Bio is uniek

klankbordgroep2.jpg

Monique van Laatum en Titia Lachnit maken deel uit van de klankbordgroep van het Bio Vakantieoord...

Even voorstellen

Monique is werkzaam is geweest als kinderfysiotherapeute en vroeger vaak voor kinderen die zij behandelde bij het Bio revalidatiecentrum geweest. Inmiddels heeft zij haar praktijk verkocht maar nog actief betrokken bij gezinnen met gehandicapte kinderen . Zij kan haar visie kwijt in de klankbordgroep van het Bio Vakantieoord. Samen met haar man heeft zij een keer per maand en in de vakantieperiode de zorg voor een meervoudig gehandicapt meisje.

“Ik vind het fijn dat ik mijn jarenlange ervaring met ouders van gehandicapte kinderen op deze manier kan inzetten, ik hoop dat nog een poosje vol te houden.”

Titia is de moeder van Luuk, haar 11 jarige meervoudig gehandicapt zoon. Als voormalig alleenstaande moeder van een gehandicapt kind wist zij dat het niet gemakkelijk was om op vakantie te gaan. Als kleinschalige ondernemer maakt zij meditatiekussentjes op maat en andere opdrachten waarbij zij met textiel kan werken. Haar bedrijf heet IkZit.

“Monique heeft mij met het Bio Vakantieoord in contact gebracht en ik was erg benieuwd naar de mogelijkheden van het vakantiepark. Ik ben enorm gemotiveerd om bij Bio die mogelijkheden te creëren die ook ouders van gehandicapte kinderen een vakantiegevoel geven. Het geeft veel voldoening om mijn ervaringen met mijn zoontje ten goede in te zetten voor andere ouders.”

Klankbordgroep

“Monique, zou jij met jouw ervaring als kinderfysiotherapeut eens kritisch willen kijken naar het functioneren van het Bio Vakantieoord?” Deze vraag stelde de voorzitter van het bestuur, de heer Laman Trip, mij een aantal jaren geleden. Samen met Titia heb ik uitgebreid rondgekeken en rapport uitgebracht. Dit resulteerde in het opzetten van een klankbordgroep waar ook Frans Wientjes als directeur, Eric Ullman als lid van het bestuur en Carine Pots als vrijwilligersmanager deel van uitmaken. De werkgroep komt een aantal keer per jaar bijeen en brainstormt over alles wat er op het Bio Vakantiepark gebeurt.”

Het doel van de werkgroep is om, naast het meervoudig gehandicapte kind en de broertjes en zusjes, ook de ouders op het Bio Vakantieoord een gevoel van vakantie te geven.

Projecten

“Een van onze eerste projecten was het uitproberen van de opgeknapte bungalows. Wij hebben hier met onze eigen (gehandicapte) kinderen tweemaal een lang weekend gelogeerd. Dat bracht een aantal praktische onvolkomenheden aan het licht, die door Bio direct werden opgepakt en gecorrigeerd. Bijvoorbeeld scheefliggende stoeptegels op het pad voor de bungalow die het rijden met een rolstoel lastig maakten. Onze indruk van Bio, dat het wat ouderwets en misschien oubollig was, bleek niet te kloppen. In de praktijk is het een puntgaaf park met vele leuke faciliteiten!”

“Daarna gingen we aan de slag met een project om ouders te ontlasten tijdens hun verblijf op het Bio Vakantieoord. Voor ouders met een gehandicapt kind heeft het op vakantie gaan een heel andere impact dan bij een gezin met gezonde kinderen. De verzorging van deze kinderen gaat gewoon door en is vaak, juist omdat de plek voor het kind onbekend is, alleen maar zwaarder.”

“In de afgelopen twee jaar is er met succes een animatieteam opgezet dat leuke activiteiten onderneemt met de kinderen tijdens hun verblijf. Door de ervaring die dit team inmiddels heeft opgedaan kan er steeds meer maatwerk worden geleverd. Sommige kinderen hebben immers speciale of één op één begeleiding nodig. Met het Zorg+ pakket kunnen ouders gebruikmaken van hulp bij de verzorging van hun kind, dit biedt ouders de mogelijkheid om even tijd voor zichzelf te hebben.”

Vakantiegevoel

“Op dit moment werken we aan het traceren van gezinnen die doorgaans niet bij het Bio Vakantieoord komen. Dit zijn bijvoorbeeld alleenstaande ouders, allochtone gezinnen of mensen met een beperkt budget. Met deze gezinnen zoeken wij samen naar wat er nodig is om het hele gezin een vakantiegevoel te bezorgen.”

“Het concept van een vakantie op Bio is uniek. Bij veel andere accommodaties waar je met jouw gehandicapte kind terecht kan worden er alleen faciliteiten aangeboden. Het idee dat ieder gezin met een gehandicapt kind aandacht voor hun specifieke vragen krijgt en dat zowel ouders als kinderen een vakantiegevoel verdienen is zeldzaam!”

« Terug

IBAN: NL93 INGB 0000 0060 09