Animals & Us: State of the Art in Animal Assisted Interventions
Op 7 november 2019 vindt het symposium Animals & Us: State of the Art in Animal Assisted Interventions plaats bij Stichting Bio, Wekeromseweg 8, Arnhem. Het programma van het symposium haakt in op de toenemende behoefte aan gekwalificeerde informatie over de rol van het dier (de hond, het paard) bij de behandeling van de mens met psychische en fysieke stoornissen; de Animal Assisted Interventions (AAI).
Dagvoorzitter: Prof. em. Dr. O. van Nieuwenhuizen, wetenschappelijk directeur BIO
Programma
Ochtendsessie: “AAI; State of the Art”
Een update van de positie van het dier in de behandeling van humane psychische en fysieke aandoeningen, waarbij niet alleen het welzijn van de patiënt maar ook die van het dier aan de orde komt. Een van de sprekers is Prof. James Serpell van de University of Pennsylvania in de Verenigde Staten, een expert op dit gebied.
10.00 - 10.10: Opening
10.10 - 10.50: Dr. Nienke Endenburg “One Welfare en dierbare hulpverleners"
10.50 - 11.30: Prof. dr. James Serpell “The Science Behind the Practice: Theory and Evidence Supporting the Use of Animal Assisted Interventions”
11.30 - 12.00: Koffiepauze
12.00 - 12.30: Mw. Joyce Heuitink "De invloed van paarden op parasporters"
12.30 - 13.00: Dhr. Erik Bouwer “Leven met PTSS en een bijzonder zintuiglijk waarnemingsvermogen”
13.00 - 14.00: Lunch
Middagsessie: “AAI bij veteranen: zorg en onderzoek”
Focus op de geestelijke gezondheid van veteranen, waarbij de behandeling van PTSS (posttraumatische stress stoornis) met AAI bij veteranen wordt besproken. De veteranen zelf komen ook aan het woord.
14.00 - 14.30: Prof. Dr. kol-arts Eric Vermetten “Uit het isolement; verhalen van veteranen met PTSS en onderzoek naar de plaats en betekenis van de hulphond”
14.30 - 14.40: Johan Bins “Bixie”
14.40 - 14.50: Reint Elzinga “Fly em high”
14.50 - 15.10: Mw. Emmy van Houtert “VPWR – Dogpower, onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van hulphonden bij PTSS”
15.10 - 15.30: Discussie
15.30 - 16.00: Theepauze
16.00 - 16.20: Alistair Cranmer “Horseriding in het Verenigd Koninkrijk”
16.20 - 16.50: Prof. Dr. Bas Rodenburg – “Paardenkracht - de effecten van groepstherapie met paarden bij veteranen met PTSS”
16.50 - 17.15: Algemene Discussie (alle sprekers)
Introductie sprekers:
Dr. N. Endenburg
Nienke Endenburg is GZ-psycholoog en deed haar promotieonderzoek over de relatie Mens-Dier bij de Faculteit Diergeneeskunde. Sinds 1991 doet ze aan dezelfde faculteit onderzoek naar en geeft ze onderwijs in het welzijn van mens en dier. Animal Assisted Interventions (AAI) is een van haar speerpunten. Ze heeft een nationaal en internationaal netwerk in de veterinaire en psychologische wereld. Ze is voorzitter van de Professional Wellness Group (PWG) en lid van de Animal Welfare Guide Lines Group (AWGG) van World Small Animal Veterinary Association (WSAVA). Ook is ze lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA). Ze geeft les aan verschillende professies in verschillende landen en talen over het welzijn van mens en dier, One Welfare. Als GZ-psycholoog heeft Nienke Endenburg ook haar eigen psychologenpraktijk.
Prof. Dr. J. Serpell
James Serpell is the Marie A. Moore Professor of Ethics & Animal Welfare at the School of Veterinary Medicine, University of Pennsylvania. He received his bachelor’s degree in Zoology from University College London, and his PhD in Animal Behavior from the University of Liverpool, UK. At Penn Vet he teaches veterinary ethics and animal welfare. His research focuses on the behavior and welfare of dogs and cats, the development of human attitudes to animals, and the history and impact of human-animal relationships and interactions. He has published more than 180 articles and book chapters on these and related topics, and is the author, editor, or co-editor of several books including Animals & Human Society: Changing Perspectives (1994), In the Company of Animals (1996), Companion Animals & Us (2000), and The Domestic Dog (2017).
Mw. Joyce Heuitink
Mw. Joyce Heuitink is de bondscoach van het paralympisch dressuurteam, dat in augustus 2019 goud won op de Europese kampioenschappen. Haar huidige hippische activiteiten en werkzaamheden bestaan uit: KNHS: Gediplomeerd dressuurjurylid Grand Prix en Kur op Muziek (jurylid tijdens diverse KNHS-, en Regiokampioenschappen, Kadervormingswedstrijden en nationale wedstrijden in binnen- en buitenland). KNHS: Bondscoach Paraequestrian Dressuur (jan. 2013-heden): coachen en trainen van paraequestrian dressuurcombinaties, zoeken naar talent en opleiden hiervan. Daarnaast is zij Europees Kampioenschap Herning 2013: 4 medailles; Wereldruiterspelen Caen 2014: 10 medailles en directe kwalificatie voor Paralympics; Europese Kampioenschappen Deauville 2015: 9 medailles en 1 ex aequo 3e plaats; Paralympische Spelen Rio de Janeiro 2016: 7 medailles; Europese kampioenschappen Gotenburg 2017: 7 medailles; Wereldruiterspelen Tryon 2018: 9 medailles
Dhr. Eric Bouwer
Eric Bouwer is algemeen directeur van Hulphond Nederland. Dat is hij sinds 2010. Daarvoor is hij 35 jaar werkzaam geweest in de ICT. In die branche heeft Eric sinds begin negentiger jaren managementfuncties vervuld, in sales en als eindverantwoordelijke. Nadat hij in 2009 gestopt was als algemeen directeur van Fujitsu in Nederland heeft hij een time out genomen op Curaçao van 6 maanden,waarna hij gevraagd is om de leiding te nemen bij Hulphond Nederland, een goede doelen organisatie die honden opleidt voor mensen met een lichamelijke of geestelijke zorgvraag
Prof. Dr. Kol-arts Eric Vermetten
Eric Vermetten is als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma’s. Hij is strategisch adviseur wetenschappelijk onderzoek MGGZ Defensie. Vermetten heeft onderzoek gedaan naar medisch-biologische en neurowetenschappelijke aspecten van posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Hij is kolonel-arts en -psychiater bij het Ministerie van Defensie, waar hij zich onder andere bezighoudt met de zorgvernieuwing van de behandeling van veteranen met PTSS. Sinds dit jaar leidt Vermetten voor de ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Hij promoveerde in 2003 op zijn proefschrift “Posttraumatic Stress Disorders, Neurobiological Studies in the Aftermath of Traumatic Stress” aan de Universiteit Utrecht en is aan verschillende universiteiten in de VS verbonden geweest als onderzoeker.
Emmy van Houtert, MSc
Emmy van Houtert is opgeleid aan de Universiteit Wageningen tot gedragsbioloog met als specialisatie diergedrag onderzoek. Zij verricht promotieonderzoek binnen het Department Dier in Wetenschap en Maatschappij van de Faculteit Diergeneeskunde naar de invloed van hulphonden op militaire veteranen met het posttraumatische stress stoornis.
Prof dr. Bas Rodenburg
Bas Rodenburg is hoogleraar dierenwelzijn, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht zal deonderzoeksplannen toelichten die er zijn om aan de slag te gaan met groepstherapie met paarden voor veteranen met PTSS. Vanuit de beperkte ervaring die er is in het buitenland met dergelijke therapie, wil de groep gedegen onderzoek gaan doen om de effecten van groepstherapie met paarden op de veteranen te meten. De interactie tussen mens en dier speelt hierbij een centrale rol. Het project is een samenwerking tussen UU, MGGZ, LUMC, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Stichting BIO.
Johan Bins
Johan Bins is veteraan, uitgezonden Libanon. Heeft Draaginsigne Gewonden ontvangen. Sinds 1 jaar is Bixie bij Johan geplaats, opgeleid door Hulphond Nederland.
Alistar Cranmer
Alistar Cranmer is veteraan, diende in Britse Royal Navy als officier en helicopter piloot, later in diverse leidinggevende rollen. Verschillende uitzendingen. Momenteel eigenaar van eigen bedrijf Oppidum, gericht op management, leiderschap, communicatie en training.
Reint Elzinga
Reint Elzinga is veteraan, diende jarenlang bij de Nederlandse Luchtmacht, verschillende uitzendingen waaronder als laatste ISAF Afghanistan. Heeft eigen bedrijf Fly ‘em high, een hondenschool die zich vanaf 2003 met Dogfrisbee bezighoudt.
Voor wie?
Het symposium is bedoeld voor (neuro)psychologen, psychiaters, revalidatieartsen, dierenartsen, (ortho)pedagogen, fysiotherapeuten, manueel therapeuten, hippotherapeuten en veteranen.
Organisatie
De organisatie van het symposium betreft de samenwerking van het Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Ministerie van Defensie, de Arq Psychotrauma Expert Groep en Stichting Bio.
Contact
Voor vakinhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Prof. Dr. O. van Nieuwenhuizen, 06-12124414. Aanmelden is mogelijk via deze website. Voor organisatorische vragen kunt u bellen met Stichting Bio 026-4838201 of mailen naar info@stichtingbio.nl.
Wilt u op de hoogte gehouden worden? Vult u dan het formulier op deze pagina in.